Veel gestelde vragen krimpkous

Veel gestelde vragen over krimpkous

Krimpkousen zijn, in tegenstelling tot veel andere producten, ontworpen om na installatie van vorm te veranderen. Slangen met de juiste maat zullen voldoen aan
de ondergrond waarop het wordt aangebracht. Het krimpt in diameter en in algemene lengte. Dit kan het bijzonder lastig maken om de juiste maat voor uw toepassing te selecteren. Deze pagina is gemaakt om bij dat proces te helpen.

Korte beschrijving van de werkwijze

  1. Selecteer de grootste maat die nog ver genoeg kan krimpen om strak om uw object gekrompen te worden
  2. Snij de krimpkous met zuivere haakse snedes op lengte en neem iets meer om eventuele geringe lengtekrimp te compenseren
  3. Schuif de krimpkous over het object, centreer evt. over een ‘midden’ heen en zorg indien van toepassing voor voldoende overlap i.v.m. afdichting
  4. Verwarm de krimpkous rustig rondom door de heater rondom het object te bewegen
  5. Blijf verwarmen als in punt 4, en volg al rondom verwarmend de overgang van gekrompen/niet-gekrompen krimpkous rustig van het ene uiteinde naar het andere.
  6. U hoort nu een strak resultaat zonder luchtinsluitsels of ‘kraters’ te hebben. Eventuele lijm moet een kraagje uit de uiteinden vormen; een indicatie dat de lijm goed vloeit. Laat de krimpkouss afkoelen

Selecteer juiste maat krimpkous

Selecteer de juiste maat krimpkous die past bij uw toepassing. Om zeker te zijn van een stevige verbinding kiest u best een maat krimpkous die na volledige krimp iets kleiner kan worden dan de minimummaat van het object waar u het op aanbrengt. Zorg er anderzijds wel voor dat de beginmaat (zoals het wordt aangeleverd vóór krimp) groot genoeg is om over uw object te worden aangebracht. Het is dus mogelijk dat u een specifiek type moet kiezen zodat u aan beide voorwaarden kunt voldoen! U zult ontdekken dat er meerdere leverbare maten krimpkous voldoen aan bovengenoemde criteria. Ons advies is dan om te kiezen voor de grootste maat daarvan. Deze zal verder moeten krimpen en daardoor dikker worden dan bij een kleinere maat. De dikte geeft extra sterkte en verkleint de kans op scheuren bij bijvoorbeeld scherpe randen. Tijdens het krimpen is het materiaal namelijk zwakker en dat – in combinatie met de krimpkracht die afneemt naarmate de kous verder krimpt – kàn in specifieke situaties risico op scheuren geven. Ná afkoelen speelt dat aspect bijna geen rol meer.

Snijd krimpkous op lengte

Snijd de krimpkous op een voor uw toepassing bruikbare lengte. Houd er rekening mee dat soms een overlap gewenst is en dat krimpkous tijdens het krimpen ook in de lengte iets (5%) kan krimpen. Zorg er tevens voor dat de snede zo haaks mogelijk en zonder rafels is. Snijd dus in één doorgaande beweging met een scherp mes helemaal door de krimpkous. Dit geeft een zuivere snede met optimale sterkte.

Schuif gesneden krimpkous over het object

Schuif de gesneden krimpkous over uw object. Als u de krimpkous over een draad of kabelverbinding (splice) gebruikt, zorg dan dat die verbinding gecentreerd in de krimpkous zit, zodat er aan beide zijden evenveel opverlap is over de kabelisolatie.

Verwarm de krimpkous

Vooral onervaren gebruikers raden wij aan om met een heteluchtföhn (heater) te werken en niet met een vlam. Er zijn speciale heaters (ook traploos regelbare) voor dit doel en mondstukken speciaal bestemd voor bepaalde diameters en toepassingen. Hoewel dit het werk versnelt en professionaliseert, kunt u in principe elke in de handel verkrijgbare heteluchtföhn (bijvoorbeeld een verfstripper) gebruiken. Ondanks dat het iets meer kennis van zaken vereist om met een brander (vlam) te krimpen, is dit voor grotere maten en wanddiktes wel aan te raden en soms zelfs noodzakelijk. Werk bij voorkeur wel met een gele vlam. Deze is beter zichtbaar, heet genoeg en vrij constant van temperatuur over een groter gebied. Een gele vlam “likt” zichtbaar om het object.

Een brander met een blauwe vlam heeft in of vóór de branderkop openingen voor het aanzuigen van zuurstof. Soms kan met een slangenklem of met boutje en moertje de openingen worden afgesloten en zo een gele(re) vlam verkregen worden. Of u bestelt bij ons een brander die zeker geschikt is.

Rondom verwarmen; van uiteinde naar uiteinde

Moet u een relatief langer stuk krimpkous krimpen, dan begint u meestal het beste aan één uiteinde. U zorgt dat u de warmte steeds romdom de krimpkous toedient. Meestal moet u de heater daarvoor in rustige bewegingen “diametraal” rond het object bewegen. Zodra de krimpkous op die locatie rondom uw object is gekrompen zonder luchtinsluitsels, “volgt” u als het ware de grens waar de krimpkous al helemaal aan deze voorwaarde voldoet. Zo werkt u vanzelf naar het andere uiteinde met een goed resultaat.

Waarom diametraal?

  • een optimale verdeling van wanddikte (een onverwarmde zijde blijft dun!)
  • een onverwarmde zijde betekent dat de krimpkous de opgegeven kleinste maat niet kan bereiken
  • een onverwarmde zijde van krimpkous met lijm zal aan die zijde geen hechting op de ondergrond kunnen krijgen

Afkoelen

U moet nu het gewenste strak gekrompen resultaat zonder vouwen, kraters en luchtinsluitsels hebben. Laat de krimpkous afkoelen voordat u het mechanisch belast.

Aanvullende adviezen

Voorverwarmen

Krimpt u op een relatief koud maar veel warmte-absorberend object  – zoals een (dikke) metalen buis – dan is het verstandig dat object eerst voor te warmen. Een koude buis zal de krimpkous namelijk zo sterk afkoelen dat die op het contactvlak direct stopt met krimpen. Het omliggende materiaal gaat wel verder krimpen en wordt dikker. Het resultaat is een krimpkous met “kraters”. Door voorzichtig en langdurig warmte toe te blijven voegen, laten deze kraters zich meestal weghalen. Dit is echter zeer tijdrovend, omdat u door een relatief goed thermisch isolerende krimpkous probeert om een onderliggende thermische geleider te verwarmen. Hierbij moet u bovendien wellicht oppassen voor oververhitting van de buitenzijde van de krimpkous.

Voorverwarmen is in zo’n geval tijdbesparend en kwaliteitverhogend! Een specifieke temperatuur is meestal niet nodig, maar voor zeer grote buizen is een temperatuur van ca. 60 graden ideaal. 60 graden Celcius laat zich vertalen als: je verbrandt je er niet direct aan, maar je gaat je hand er zeker niet op laten rusten.

Vermijd oververhitting

Vooral bij dikke krimpkous en op een koude warmteabsorberende ondergrond kàn de buitenzijde van de krimpkous oververhit raken. Dit is eenvoudig te voorkomen, omdat oververhitting bij de meeste soorten krimpkous herkenbaar is.

  • Bij oververhitting wordt krimpkous extra glanzend.
  • Voert u de temperatuur nog verder op, dan kan er rookontwikkeling ontstaan.
  • Negeert u ook dat signaal, dan kan het oppervlak ruw gaan worden, blazen vertonen en/of scheuren.

Neem in voorkomend geval de heater even weg en laat de warmte intrekken en het oppervlakte wat afkoelen, of verdeel de warmte beter over een groter oppervlak.

Siliconen- of Teflon-spray

U kunt siliconen of Teflon spray gebruiken over buizen, kabels, etc. om het opschuiven van de krimpkous te vergemakkelijken. Vooral bij bochten doet dit wonderen.

Krimpen van bochten

Begin bij het krimpen aan één zijde en trek aan de ongekrompen krimpkous direct ná de bocht terwijl u vóór de bocht en vooral de bocht zèlf krimpt. U trekt precies hard genoeg om rimpels aan de binnenzijde van de bocht te voorkomen. In de bochten dient u vooral de buitenzijde van de bocht te verwarmen zodat het daar wat dikker wordt. Zo voorkomt u relatief dunne plekken, omdat u het aan de buitenzijde van de bocht toch al uitrekt door aan de krimpkous te trekken.

Wij zijn u graag van dienst bij het uitkiezen van de gereedschappen en kunnen u ook hiervoor een compleet programma aanbieden.

Beschikbare kleuren voor krimpkous

De meeste gebruikte krimpkousen zijn zwart van kleur, maar gekleurde krimpkousen zijn ook vereist en worden vaak gebruikt voor kleuridentificatie. Een goed voorbeeld hiervan is geel/groen gestreepte krimpkous, die wordt gebruikt voor het identificeren van toepassingen voor elektrische aarding.

Om te bepalen welke kleur vereist is, worden cijfers of letters gebruikt in productbeschrijvingen. Evenveel toepassingen voor krimpkous elektrisch van aard zijn, was het logisch om dezelfde kleurcoderingsreferenties te gebruiken die worden gebruikt met elektrische weerstandscomponenten. Waar geen cijfers worden gebruikt, kunnen ze worden vervangen door letterafkortingen voor de specifieke kleur.

Hieronder ziet u een kruisverwijzing voor kleurnummers en laatstgenoemde afkortingen die door ons worden gebruikt. De kleurnummers volgen
de kleurcoderingsreeks van de weerstand.

Kleurtabel voor krimpkousen

UV bestendigheid van krimpkous

Het basismateriaal van krimpkous is meestal Polyolefin, wat goed UV-bestendig is. De kleur van krimpkous kan echter wel achteruit gaan onder invloed van UV-straling zoals bij direct zonlicht.

Kleuren en UV-bestendigheid

  1. Zwarte krimpkous is het best bestand tegen UV-straling. Dat komt doordat er koolstof wordt gebruikt om het materiaal zwart te maken. Naast een kleurstof is koolstof ook zeer goed bestand tegen UV-straling. Het voorkomt tevens dat de UV-straling in het materiaal dringt waarin het als kleurstof wordt gebruikt . Dus ook niet goed UV-bestendige materialen met voldoende koolstof (en dus zwart) worden er beter UV-bestendig van.
  2. Slecht UV-bestendig qua kleur zijn vooral rood en in mindere mate oranje. Een rode Polyolefin krimpkous zal op den duur door de zon verkleuren, wat niet hoeft te betekenen dat de krimpkous zelf degradeert!
  3. In mindere mate zal witte krimpkous op den duur enigzins gelig kunnen worden. Bovendien is wit natuurlijk sowieso een ‘besmettelijke’ kleur waar vuil en vettigheid snel zichtbaar op is.
  4. Redelijk langdurig goed UV bestendig zijn de kleuren geel, groen, blauw en transparant

Toepassingen van TE Connectivity producten in de markt

De producten van TE Connectivity worden overal ingezet

Automotive

Automotive

Bouw en infrastructuur

Bouw & infrastructuur

Defensie & Militaire mobiliteit

Defensie & Militaire mobiliteit

Elektro- & Installatietechniek

Elektro- & Installatietechniek

Energie & Utiliteit

Energie & Utiliteit

Industriële machines

Industriële machines

Luchtvaart

Luchtvaart

Olie & Gas

Olie & Gas

Scheepvaart en voor de kust

Scheepvaart en voor de kust

Spoorwegen

Spoorwegen

Truck, Bus & Offroad voertuigen

Truck, Bus & Offroad voertuigen

Kastenbouw

Kastenbouw

Over Idétrading Electronics

Idétrading Electronics is onafhankelijk, adviserend, servicegericht en voorraadhoudend distributeur voor een breed assortiment aan a-kwaliteit elektrotechnische materialen. Ons productgamma richt zich onder andere op klanten die actief zijn in de installatiebranche, automotive, industrie, procesindustrie, petrochemie, luchtvaart, defensie, energietechniek, MRO, offshore, (semi-)overheid en groothandel.